Blogi

Blogi > Tiedote: SSO Rauta-Maatalous Oy uudistaa maatalouskaupan toimintaa Salossa

14.2.2020

Tiedote: SSO Rauta-Maatalous Oy uudistaa maatalouskaupan toimintaa Salossa

SSO Rauta-Maatalous Oy on yli satavuotisen toimintansa historian ajan harjoittanut maatalous- ja viljakauppaa Salossa, josta viimeiset kymmenen vuotta nykyisessä Örninkadun varrella sijaitsevassa toimipaikassa. Toimintaa on viime vuosina monin tavoin tehostettu ja uudistettu vastaamaan nykypäivän haasteisiin ja palvelemaan alan ammattilaisia ja paikallisia ihmisiä entistä paremmin. Nyt toiminnan uudistaminen jatkuu, sillä maatalouskauppa muuttaa syksyllä uusiin tiloihin.


”Nykyiset toimitilat eivät enää tiloiltaan vastaa yrityksen toiminnan tarpeita. Neuvottelut uusista toimitiloista ovat vielä kesken ja asiasta kerrotaan heti, kun uusi sopimus on tehty. Tavoitteena on kuitenkin, että tilat saadaan käyttöön syksyn aikana”, kertoo SSO Rauta-Maatalous Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tyykilä.


Perinteisellä tavalla toimimalla maatalouskauppa ei menesty


Vielä viime vuosikymmenellä maatalouskaupassa suurin osa tuotteista ostettiin varastoon odottamaan varsinaista myynti- ja käyttösesonkia. Toimintatapa on ollut hyvin toimiva ratkaisu, sillä asiakkaat saivat tarvitsemansa tuotteet nopeasti ja heti mukaan. Markkinoiden muuttuessa maatilojen ostovoima on jo pitkään heikentynyt. Siksi myös kaupan on pitänyt menestyäkseen jatkuvasti uudistaa toimintatapojaan. Esimerkkinä tästä on varastoitavien tuotteiden määrän vähentäminen ja sen sijaan toimittaa ne suoraan valmistajalta tai maahantuojalta loppukäyttäjälle. Siksi toiminnan painopiste on siirtymässä varastoinnista enemmän tehokkaaseen toimitusketjuun.


Sähköinen kaupankäynti lisääntyy


Valtaosa maatalouskaupoista tehdään edelleen keskustelemalla suoraan myyjän kanssa. Sähköiset kauppatavat lisääntyvät kuitenkin myös maataloustavarakaupassa vauhdilla. Jo nyt voi tilata useita maatalouskaupan tuotteita erilaisten verkkopalveluiden kautta kotiinsa. Digitaalisten kauppatapojen lisääntyessä niiden käytöstä tulee samalla entistä helpompaa. Monet viljelijät eivät enää pääse asioimaan normaaleina aukioloaikoina perinteisessä kivijalkamyymälässä. Siksi myös maatalouskaupan palveluiden pitää olla digitaalisesti saatavilla kaikkina viikonpäivinä ja ympäri vuorokauden.


SSO Maatalous laajensi tuotevalikoimaansa viime keväänä, kun Salossa aloitettiin Kramp -maataloustarvikkeiden myynti. Tämä aluksi pilottina käynnistynyt myymäläketju on edelleen laajenemassa, sillä Suomeen avataan tänä keväänä jo neljäs uusi Powered by Kramp -myymälä. Vaikka Salon toimipaikassa on jo nyt alueen laajin maatiloille suunnattu tarvikevalikoima, se on tarjolla olevasta valikoimasta vain jäävuoren huippu. Yrityksellä on tarjota jopa yli puoli miljoonaa erilaista tuotetta kotiin toimitettuna, siihen riittää se, että liittyy ensin yrityksen verkkokaupan asiakkaaksi.


Suomeen uutta lannoitetuotantoa


SSO Maatalous on viime vuosina edustanut pääasiassa lohjalaisen Cemagro Oy:n lannoitteita, jotka valmistetaan Venäjällä ja Virossa. Lannoitetuotantoa ollaan nyt laajentamassa Suomeen, sillä yritys on ostanut ison tehdaskiinteistön Tohmajärveltä lähellä Niiralan raja-asemaa. Ensi kesäkuusta alkaen kaikkien Agro -lannoitteiden tuotanto ja säkitys tapahtuu Suomessa. Uusien tuotantotilojen ansiosta toimitusketju lyhenee merkittävästi merirahdin jäädessä pois, sillä lannoitteet toimitetaan jatkossa suoraan tehtaalta loppuasiakkaalle ilman ylimäärisiä purkuja ja välivarastointeja. Tämä muutos näkyy asiakkaalle parempana laatuna ja entistä edullisempana hintana.


Mariankadun viljavarastot edelleen aktiivikäytössä


Myös viljakaupassa näkyy tavaravirtojen oikeneminen. Salon Mariankadulle rakennettiin 50-luvulla isot viljavarastot turvaamaan kotimaisen viljan säilyminen pitkän talven yli. Tuolloin maatiloilla ei juurikaan ollut omia varastoja ja viljan keskisatojen kasvaessa tällaiselle välivarastoinnille oli suuri tarve. Tilanne on kuitenkin muuttunut, sillä viime vuosikymmeninä tilojen oma varastokapasiteetti on merkittävästi parantunut. Toisaalta viljaa myydään Suomesta myös ulkomaille entistä enemmän ja välivarastointi on siksi siirtynyt vientisatamiin.

Suomen viljamarkkina on muuttunut EU:n aikana merkittävästi. Hintojen perustuessa nyt maailmanmarkkinoihin sen hintavaihtelusta on tullut jatkuva ilmiö, mutta samalla viljelijöiden tietoisuus viljan hinnasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä on parantunut huomattavasti. Nykyään viljelijä voi itse arvioida oman viljansa myyntihintaa lähes reaaliajassa. Maatalouskaupan vaikutusmahdollisuus viljan hinnanmuodostukseen on siten enää hyvin pieni. Siksi kauppaa tehdään käytännössä sillä hinnalla, mitä viljaa ostava teollisuus siitä kulloinkin maksaa. Tässä tilanteessa viljan ostaminen varastoon ei ole enää kovin kannattavaa liiketoimintaa. Siksi vilja pyritään toimittamaan suoraan tilalta teollisuuteen tai vientisatamaan ilman ylimääräisiä rahti- tai varastointikuluja.


SSO Maataloudella on Salossa ollut käytössä 2 viljan vastaanottopistettä, Mariankadun lisäksi myös nykyisen Örninkadulla olevan toimipakan yhteydessä. Jo useamman vuoden ajan varastot ovat olleet vajaakäytössä, ja siksi toisesta varastosta luopuminen on ollut vain ajan kysymys. Loppuvuonna tapahtuvan muuton jälkeen SSO Maatalouden asiakkaiden käyttöön jää Mariankadun varasto, jonka ajoneuvovaaka uusittiin muutama vuosi sitten.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Vesa Tyykilä p. 044-7705271 email vesa.tyykila@sok.fi


SSO Rauta-Maatalous Oy
SSO Rauta-Maatalous Oy on Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö, joka yli satavuotisen historiansa on kulkenut paikallisten maaseudun yrittäjien ja ihmisten rinnalla. Palveluvalikoimaan kuuluvat rauta- ja maatalouskaupan lisäksi viljakauppa sekä Salon viljalaboratorion täydet palvelut. Koneasiakkaita palvelee laaja varaosa- ja tarvikevalikoima. Ammattipuutarhoille on tarjolla ammattimaista neuvontaa ja tarvikemyyntiä suoraan varastosta tai toimitusmyyntinä alan toimijoilta ja maahantuojilta. Näiden lisäksi yritys tarjoaa alueen laajimman ja monipuolisimman valikoiman hevos- ja lemmikkieläintarvikkeita sekä ammatti- että harrastekäyttöön.

Teemat: Ajankohtaista

SSO Maatalous

Kirjoittaja:

SSO Maatalous


Näytä kaikki kirjoitukset